Vorige exposities

Bij Mar Art Gallery nodigen we regelmatig kunstenaars uit hun werk te laten zien (en te verkopen). Op deze pagina tonen we (een deel van) de exposities die in het verleden te zien geweest zijn. 

Voor de huidige expositie(s) zie de pagina Exposities.

 Iris Salves van der Gronde bij Mar Art Galerie Culemborgvrouw in blauw bij Mar Art Galerie Culemborg

 

 

 

 

 

Henk van der Gronde bij Mar Art Galerie Culemborg

 

 

 

 

 

 

vrouw in blauw bij Mar Art Galerie Culemborg

 

Iris Salves van der Gronde

Tot 1 juli exposeert Mar Art Galerie schilderkunst van Henk van der Gronde en fotografie van Iris Salves van der Gronde.

Aanstormend talent Iris Salves van der Gronde heeft succesvol het Sint Lucas – afdeling fotografie - afgerond. Tijdens haar opleiding loopt zij diverse praktijkstages, o.a. bij topfotograaf Erwin Olaf.

Iris volgt nu de 4-jarige bacheloropleiding fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Bij Mar Art zijn een aantal foto’s te zien die zij tijdens haar opleiding heeft gemaakt. 

 

 HENK VAN DER GRONDE

Kunstschilder Henk van der Gronde is opgeleid als grafisch ontwerper aan de Kunstacademie ABK Arnhem en volgde daarna een 1-jarige studie schilderen en filosofie van de kunst aan de Hogeschool voor de Kunsten.

Henk is een intuïtief schilder, die beelden en kleuren combineert vanuit het onderbewuste. Voor hem zijn kleur, vorm, textuur belangrijke elementen voor het scheppen van zelfstandige landschappen. "Ik schilder met olieverf een aantal lagen verschillende kleuren over elkaar, en laat daarin ook weer kleuren doorschemeren. Door dan weer lijnen en vormen in die lagen te kerven schep ik een tekenachtig beeld", zegt Henk. 

Het werk van Henk van der Gronde is expressief en kleurrijk. De kleuren en vormen ontstaan intuïtief tijdens het schilderen en komen voort uit de gemoedstoestand van dat moment. Zijn bedoeling is vooral om de toeschouwer uit te nodigen de eigen fantasie de vrije loop te laten en zo “een eigen schilderij” te creëren.

 

WELMOED REITSMA

Van 1 april tot en met 8 mei exposeert galerie Mar Art het werk van autonoom beeldend kunstenaar Welmoed Reitsma. Met haar werk wil Welmoed (1956) het “innerlijke” en de gelaagdheid hierin zichtbaar maken. “Het doel van kunst is niet het uiterlijk van de dingen weer te geven, maar het innerlijke. Dat is voor mij de echte werkelijkheid”, zegt Welmoed. “Die echte werkelijkheid boeit mij niet. Ik zoek naar wat erachter of onder zit”. Welmoed maakt abstracte, kleurrijke schilderijen zowel op doek, papier als cortenstaal. Haar werk is opgebouwd uit diverse – soms dikke - lagen. En kenmerkt zich door geometrische vormen met spannende, kleurige vlakverdeling, grillige lijntekeningen. Soms zie je ook een zweem van figuratie. Naast schilderen houdt Welmoed zich bezig met fotografie. Zij belicht daarin de mens zoals we die niet kennen. “Mensen vormen voor mij een inspiratiebron. Vooral als ik geraakt wordt door hetgeen hen drijft”, aldus de kunstenares. Haar inspiratie vindt Reitsma vooral in de natuur. En in het besef dat de mens onderdeel is van een groter geheel. “Alleen liefde kan een kunstwerk ontvangen. Het kritische verstand is daartoe ontoereikend”.

 de krijgers bij Mar ARt Galerie Culemborg  

Marga Janssen en Yvonne Dolk = deKunstraad

Van 1 februari tot en met 31 maart exposeerden Yvonne Dolk en Marga Janssen hun werk bij Mar Art. De schilderijen van Yvonne en de objecten van Marga gaan prachtig samen en vormen een boeiend schouwspel. “Allebei hebben we dezelfde drive om te creëren” zegt Yvonne. “We exposeren vaak samen en dat doen wij onder de naam “’Kunstraad”.

Marga Janssen creëert opmerkelijke objecten en sculpturen van glas, keramisch materiaal en allerlei verrassende voorwerpen en materialen die één geheel vormen. Marga krijgt regelmatig opdrachten en heeft voor o.a. Surface 2014 de ION Borghardt Award gemaakt.

“Net als Yvonne word ik geïnspireerd door alledaagse dingen, architectuur, cultuur, religie”, zegt Marga. Bij Yvonne mondt dit uit in landschappen, krijgers, abstracte werken. Zij gebruikt zowel acryl- als olieverf op haar doeken. Die combinatie vraagt een snelle manier van werken. Haar werk kenmerkt zich door sterke ritmes, krachtige lijnen met hier en daar een impulsieve streek

de familie bij Mar Art Galerie Culemborg  

Bernadette Brefeld

Van 1 november 2015 tot en met 31 januari 2016 exposeerde Bernadette Brefeld (1964) haar werk bij galerie Mar Art. Hader doeken geven alledaagse gebeurtenissen weer die iedereen kent en herkent. Zoals eten, piano spelen, ontbijt op bed, lezen, koken, met de auto rijden. Elke toeschouwer zal de afgebeelde scène direct in verband brengen met verschillende momenten en situaties in zijn eigen leven. De gefingeerde portretten zijn vaak met humor, maar altijd met een aandachtige blik, op het doek gezet.

Brefeld schildert de laatste jaren voornamelijk sterk vereenvoudigde mensfiguren. Vaak zijn oren, neus en haar weggelaten, waardoor de aandacht naar ogen, mond en lichaamshouding gaat. Als kijker vul je heel makkelijk zelf de details in. “Een natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid verveelt mij snel. Het wordt pas interessant wanneer het afwijkt, want alles wat afwijkt roept vragen op”, zegt Bernadette Brefeld. “Het gaat bij mijn schilderijen niet om de specifieke identiteit, maar om de herkenning van de situatie, de interactie en de emotie van de afgebeelde figuren”, aldus Brefeld.

Door het gebruik van vereenvoudigde mensvormen en de spaarzaamheid van details wordt ruimte overgelaten voor interpretatie. Brefeld vindt de communicatie met de toeschouwer essentieel voor haar werk. Haar figuratieve schilderkunst kenmerkt zich door directe expressiviteit en grote aandacht voor anderen. De eenvoud van expressie staat centraal in haar werk.

Els Steendam a la Malevich bij Mar Art Culemborg  

Els Steendam (van 't Pad Bosch)

De hele maand oktober 2015 exposeerde Els Steendam schilderijen à la Malevich. Een serie werken gebaseerd op en geïnspireerd door de Russische vroegmoderne kunstenaar Kazimir Malevich. “Ik ben altijd nieuwsgierig naar andere kunstvormen en “reis” hiervoor door de kunstgeschiedenis. Ik probeer werken uit de kunstgeschiedenis opnieuw tot leven te laten komen”, zegt Els. Zij maakt vaak een serie werken, en voor deze reeks is Kazimir Malevich haar grote inspiratiebron. Els bewondert niet alleen zijn passie, stijl en kleurgebruik, maar ook het maatschappelijk protest dat in zijn werk is terug te vinden. “Ik heb zijn werk ‘vertaald’ naar mijn eigen werk, waarin ik ook persoonlijke gebeurtenissen heb meegenomen”, aldus Els. Het resultaat is een boeiende combinatie van strakke, ingetogen, minimalistische figuren, die zowel vrouwelijke als mannelijke elementen hebben. Geschilderd op zelf geprepareerde ondergronden. Op basis van een eeuwenoud recept maakt Els op ambachtelijke wijze zelf haar pigmenten en verf aan. Die zelfgemaakte verf, eitempera, heeft eigeel als bindmiddel. Met deze voorbereidingen maakt zij haar kunstwerk helemaal eigen.

Mar Art Galerie voor kunst en design foto Aukje Bakker  

Aukje Bakker

De hele maand september 2015 exposeerde Aukje Bakker haar foto’s bij Mar Art. Leidraad in de fotografie van Aukje Bakker is het experimenteren met kleur, vorm en lijn en het zoeken naar evenwicht daarin. In haar werk geeft zij de kijker ruimte voor eigen interpretatie.

Impressionistische en abstracte schilderkunst spreken haar erg aan en deze stijlen zijn duidelijk in haar werk terug te vinden. Het fijnzinnige lijnenspel in de vaak tere en soms zelfs transparante vormen maken haar fotografie boeiend, kunstzinnig en poëtisch. “Ik gebruik meestal lange sluitertijden en ik zoom heel sterk in op mijn onderwerp. Als het zo sterk vergroot wordt, kan het eenvoudigste detail er imponerend en ook abstract gaan uitzien. Mijn beelden prikkelen de fantasie en verbeelding van de kijker “, zegt Aukje.

Wind mee; van Reinhilde van Tiel  

Truus Jansen-Hollander

Tot en met 30 juni 2015 was het prachtige zijdeschilderwerk van Truus Jansen-Hollander (1947) te zien bij Mar Art – Galerie voor kunst en design.

De voorliefde voor textiel en met name zijde gaat generaties terug. Grootvader aan vaderskant ging vroeger als marskramer met garen en band langs de deur, terwijl grootvader aan moederskant een winkel in confectie in Lemmer had; en haar eigen vader runde weer een textielzaak in Franeker.

Dus helemaal niet zo vreemd dat Truus in 1984 gaat experimenteren met zijde en ontdekt dat zijde kleuren prachtig opneemt. “Mijn ambitie ligt niet in het traditionele zijdeschilderwerk” zegt Truus. “Ik experimenteer met diverse soorten zijde en verf. Iedere zijdesoort reageert nl. weer anders op verf. Ik gebruik speciale zijdeverf, die door middel van stoom gefixeerd wordt. Daarbij pas ik diverse penseel-, spuit- en etstechnieken toe. Elke keer is het weer een uitdaging een bijzonder werk te scheppen met behulp van deze verschillende technieken. En de laatste tijd werk ik meer met zijdefluweel en acrylverf.”

Inspiratie vindt Truus veelal in de natuur en andere culturen. Tijdens haar reizen naar bijv. Marokko, Mali, Ethiopië, India en Birma doet zij veel indrukken op, die zij – eenmaal thuis - omzet in prachtige zijdeschilderijen. Haar fascinatie voor deze verschillende culturen zijn in haar werk terug te vinden in afwisselend figuratieve en abstracte vormen.

Sinds 1998 is Truus Jansen lid van kunstenaarsvereniging “Werkplek” in Tiel. Regelmatig doet zij mee aan ledenexposities van deze vereniging. Verder is haar werk te zien geweest tijdens exposities in het Oude Stadhuis van Culemborg en de Barbarakerk en bij de 2-jaarlijkse kunstmanifestatie LekArt.

Wind mee; van Reinhilde van TielRondane blue Remke Spijkersthe road van Remke Spijkers  

Remke Spijkers

Tot en met 31 mei 2015 was het mooie autonome fotowerk van beroepsfotograaf Remke Spijkers te zien bij Mar Art – Galerie voor kunst en design.

Remke Spijkers (1973) heeft zich na haar opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de HvU verder gespecialiseerd in de fotografie en werkt sinds 2008 als professioneel fotograaf. In haar autonome werk heeft zij de natuur als hoofdonderwerp. Trefwoorden voor haar werk zijn: sensitief, realistisch, figuratief, schilderachtig en abstract. Remke is heel vaak in de natuur te vinden. “De natuurlijke omgeving voelt voor mij als het binnenstappen in mijn eigen huis”, zegt Remke. “Vrij, vertrouwd en veilig. Met mijn beelden hoop ik de kijker hetzelfde gevoel van vrijheid te geven”.

Remke legt op realistische of abstracte wijze de natuur vast. Eigenlijk “schildert” zij met haar camera, en vangt als het ware het beeld in het moment. Zoals de impressionisten deden aan het eind van de 19e eeuw. In haar werk laat zij zien hoe de natuur op een heel summiere manier aangeraakt wordt door de menselijke samenleving. Zij observeert en wacht net zo lang tot zij de juiste sfeer kan vastleggen. Soms is dat beeld er direct; soms moet zij daar dagen op wachten. Die aandacht en dat geduld zie je terug in haar trefzekere beelden. Beelden die zij overigens niet manipuleert met bijv. Photoshop. In haar abstracte werk experimenteert Remke met tempo, kleur, ritme, lijnen en beweging. Dit resulteert in mooie abstracte “schilderijen”.

In de serie Sunscape experimenteert Remke met de zon als lichtbron en beweegt zij haar camera zoals een schilder zijn kwast. Zij gebruikt hier de zon om lijnen te schilderen. Sunscape #2 was in 2014 te zien in het Gemeentemuseum Den Haag. En onlangs is uit vele inzendingen haar foto The Road, gemaakt in het noorden van IJsland, geselecteerd voor de expositie Woest in datzelfde museum, zomer 2015. Deze foto is in april al te zien bij Mar Art in Culemborg.

Naast haar vrije werk verzorgt Remke reportages in opdracht, voor o.a. de Gemeente Utrecht, Berenschot, het Nederlands Blazers Ensemble en Natuurmonumenten. Reeds twee keer werd zij gevraagd Prinses Beatrix te fotograferen. Haar werk is gepubliceerd in o.a. De Volkskrant, NRC Handelsblad, Parool, Trouw en Sunday Tribune.

http://www.remkespijkers.com/

Wind mee; van Reinhilde van Tiel  

Reinhilde van Tiel

“Een schilderij is pas af als ik het na een paar weken nog ‘lekker’ vindt”, zegt Reinhilde van Tiel. Van 17 februari tot en met zondag 29 maart 2015 hingen haar schilderijen bij Mar Art Galerie voor kunst en design. Kleurrijke, boeiende werken, waarin Reinhilde gebeurtenissen en ervaringen uit haar eigen leven vertaalt in een Cobra-achtige stijl. Met de nodige humor vertelt zij zo haar verhaal aan de kijker. Inspiratie krijgt zij van mensen en de manier waarop zij met elkaar omgaan en communiceren. Reinhilde (1972) woont in Beesd, en heeft in 1990 de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving, richting Modevormgeving, in Den Bosch gevolgd. Hierna volgt een éénjarige cursus aan de MTS voor Mode en Kleding in Utrecht. In 2005 doet zij een éénjarige cursus model- en portrettekenen bij Artibus (Utrecht) en dan ontdekt zij pas goed dat zij zich helemaal kan verliezen in het schilderen. Als kind al heeft zij een grote voorliefde voor Cobra. Voor zowel het werk als de filosofie achter deze stijl uit de jaren vijftig/zestig van de vorige eeuw. De vrije en spontane manier van werken spreekt haar enorm aan en in 2006 is zij hier zelf mee gaan experimenteren. “Ik begin allerlei kleuren op het doek aan te brengen en daarbij ga ik zoveel mogelijk uit van mijn gevoel. Dan ga ik orde in de “chaos” brengen door uit het uitgebreide kleurenpalet een beeld te creëren. Het eindresultaat is vaak ook voor mijzelf weer een verrassing. En dat maakt schilderen nou juist zo leuk!” zegt Reinhilde.

but it suits me by Tabitha Sluis  

Tabitha Sluis

Expositie van 23 augustus tot 22 november 2014

Tabitha Sluis (Den Haag, 1985) studeerde in 2009 af aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht, afstudeerrichting Visual Art and Design in Education. Inmiddels is ze al enige tijd werkzaam als beeldend kunstenaar en wordt haar werk op diverse plaatsen tentoongesteld. Tabitha is gespecialiseerd in kinderportretten, zowel vrij werk als in opdracht. Haar kinderportretten bevinden zich in alledaagse herkenbare situaties, die soms meer beladen zijn dan ze op het eerste gezicht lijken. Haar werk kenmerkt zich door boeiende kleurcontrasten, gezichtsuitdrukkingen, lichaamsbewegingen. Opvallend is haar materiaalgebruik dat tussen 2- en 3D in ligt. “Materialen met een extra dimensie die de kijker prikkelen, waardoor beleving en pure verwondering samenkomen”, aldus Tabitha. Zij vraagt zich af: “is de kindertijd wel zo’n zorgeloze tijd?” Haar portretten laten ons even stilstaan bij ons eigen innerlijke kind, en schenken aandacht aan verwondering in een meestal verharde wereld, waarin het groeiproces naar volwassenheid en de bijbehorende druk van de maatschappij centraal staan.

Schilderij Patricia van Asten  

Patricia van Asten

Gedurende de jaren dat Patricia op hobbyniveau schildert merkt ze dat haar technische vaardigheden niet toereikend zijn voor wat ze wil bereiken.Ze wil 'meer' uit haar werk halen. Om die reden besluit ze in 2005 te gaan studeren bij de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk (België). Daar focust ze zich op klassieke technieken en de ontwikkeling van beeldtaal.In haar specialisatiejaar (2012) verdiept Patricia zich vooral in abstractie. Ze haalt haar voldoening uit 'verbluffende eenvoud'. In haar beleving is de zetting van de kwast bepalend. "Elke keer is schilderen een uitdaging in het grenzeloze.

 

 Marja Hofman: Papier in een ander licht  

Marja Hofman

Expositie van 15 juli t/m 15 september 2012. Marja Hofman is sinds 2006 actief met fotograferen. Na het afronden van een aantal opleidingen, cursussen en workshops bij gerenommeerde fotografen heeft Marja zich gespecialiseerd in art photography. Haar werk bestaat uit stillevens, bloemen, architectuur, abstracten. Zij experimenteert met voorwerpen, materialen, licht en technieken waardoor boeiende beelden ontstaan. Een simpel voorwerp of stukje natuur kan dan zomaar veranderen in een fascinerend abstract of een super close-up. In de expositie 'Papier in een ander licht' toont Marja eenvoudige papieren vormen, die door het toepassen van gekleurde belichting een speciale, boeiende uitstraling krijgen. Eenvoudige objecten zoals een memoblaadje veranderen zo in een fascinerend kunstobject.

 Saba Almaliki  

Sabah Almaliki

Almaliki’s werk is heel kleurrijk en heeft soms ook Byzantijnse invloeden. Hij bewondert het werk van Vincent van Gogh. "Ik probeer zijn manier van schilderen en kleurgebruik in mijn werk toe te passen", zegt Almaliki. Almaliki is autodidact, en wordt geïnspireerd door kleuren en beelden uit de Arabische wereld. Hij denkt zelf dat zijn talent erfelijk is. Zijn broer is inmiddels een bekend kunstenaar in Irak. “Irak heeft een heel oude cultuur en beschaving en in elke familie zijn er wel een paar dichters of schilders te vinden” zegt Almaliki.
 Wietse de Vries - vlinders  

Wietse de Vries

Expositie van 15 juli t/m 18 september 2012. Wietse heeft zich gespecialiseerd op het fotograferen van vlinders in hun natuurlijke omgeving. Vlinders, kwetsbaar en teer, soms opvallend, soms bijna niet te vinden, opgaand in hun omgeving. Een verschil van dag en nacht, van gezien en niet gezien willen worden. Het fotograferen van vlinders in hun natuurlijke omgeving stelt de fotograaf voor een reeks van uitdagingen. De mogelijkheden om een goede compositie te kiezen worden sterk beperkt door de plaats waar de vlinder zit, het licht, de achtergrond. Geduld is vaak het enige wat uitkomst biedt.
Schilderij Cocky van Etten  

Cocky van Etten

Expositie van 9 mei tot 28 juni 2012. In het werk van deze Culemborgse kunstenaar vallen organische vormen, kleurgebruik en ruimtelijk inzicht op. De natuur is haar grootste inspiratiebron: “De natuur boeit mij en daagt mij uit:” zegt Cocky. Naast de basisopleiding beeldende kunst en vormgeving aan de HKU in Utrecht is zij persoonlijk begeleid door kunstenaars zoals o.a. Jacinto Zwiers, Myra de Vries, Bouchaib Dihaj, Joncquil de Vries, Sylvan Steenbrink en Inge Meuleman.
 Schilderij Nicolien Kort: Nest  

Nicolien Kort

Expositie van 9 mei tot 28 juni 2012. Nicolien is naast haar werk in de gezondheidszorg altijd al creatief bezig geweest, waarbij ze zich laat inspireren door natuur en landschap. Ze werkt graag op grote doeken, waarop ze boeiende kleurcombinaties toepast. Nicolien werkt veel thuis en heeft les gehad van Carla Uhm en Inge Meuleman. "Het werken in een schildersgroep stimuleert me om thuis de ideeën verder uit te werken", zegt Nicolien over haar aanpak.

kunstwerk van Bart Ensing

 

 

Bart Ensing

Van december 2011 tot en met maart 2012 toonde Bart Ensing uit Culemborg sculpturen van in de natuur gevonden hout. Het hout dat hij gebruikt heeft vaak een grillige structuur en tekening, soms ook veroorzaakt door de inwerking van rot of schimmel. Ensing gebruikt deze eigenschappen van het hout om bijzondere sculpturen te maken, met een opvallende, warme tekening. Hij doet dit onder de naam de Verbeelding. Zijn werk komt organisch, zonder vooropgezet plan en al voelend tot stand. Als toeschouwer wil je dit werk aanraken. Ensing: "En dat mag, want hout moet je voelen". Zie ook de huidige exposities van Bart
 Marike Olthof  

Marike Olthof

Van november 2011 t/m maart 2012 hebben we glaskunst laten zien van Marike Olthof. Prachtige schalen, gemaakt van gekleurde stukken vlak glas die door 'fusing' technieken tot een prachtig geheel gesmolten zijn. En ook een serie met dezelfde technieken gemaakte sieraden. Kleine objecten van iridiserend glas, die schitterend tot leven komen door je bewegingen.